Ga direct naar het menu

Heilig Hart van Maria Berlaar - Een laptop voor elke leerling

Terug naar de homepagina Ga direct naar de inhoud

Een laptop voor elke leerling

U wilt een laptop kopen of huren?

 1. Koop of huur je laptop via de webshop van Signpost ten laatste op 5 juli.
 2. Registreer u voor een afhaalmoment ten laatste op 15 augustus 2021*.
  Leerlingen kunnen hun laptop afhalen ofwel in het bijzijn van een meerderjarige, ofwel in het bezit van een ondertekend document dat je hier kunt downloaden.

*Het wachtwoord voor het registreren voor het afhaalmoment vindt u terug in de communicatie.

Wat is het project ‘Een laptop voor elke leerling’?

Vanaf het schooljaar 2020-2021 zijn wij in onze school van start gegaan met het laptopproject ‘Een laptop voor elke leerling’. Dit wil zeggen dat alle nieuwe leerlingen van het eerste, tweede, derde, vierde en vijfde jaar zich een laptop moeten aanschaffen. Elke leerling zal beschikken over een eigen laptop op school voor gebruik in de lessen én voor thuisgebruik. We bieden een stevig toestel aan dat geschikt is voor intensief gebruik.

Wat zijn de belangrijkste doelstellingen van het project ‘Een laptop voor elke leerling’?

 • In dit digitale tijdperk willen we een krachtige en flexibele leeromgeving aanbieden die het leerproces kan ondersteunen, verrijken en personaliseren en die de lestijd verhoogt.
 • We willen de digitale geletterdheid bij elke leerling verhogen: computervaardigheden ontwikkelen in functie van levenslang leren.
 • We willen gelijke onderwijskansen bieden: alle leerlingen beschikken op school en thuis over een performante laptop met software die volledig up-to-date is.

Waartoe engageert de school zich?

We investeren verder in een snel en krachtig schoolnetwerk en in de vorming van onze leerkrachten om de laptop op een optimale manier in de lessen in te zetten. We bedingen bij de leverancier de best mogelijke prijs en servicevoorwaarden. We houden ook rekening met gezinnen met meerdere kinderen op onze school en staan open voor vragen over financieringsmogelijkheden.

Welke laptop zullen de nieuwe leerlingen vanaf september 2021 gebruiken?

laptop2021
HP Probook 445 
Besturingssysteem  Windows 10 Pro 64 bit 
Processor  AMD Ryzen 3
Opslag  256 GB SSD
Geheugen  8 GB DDR4-SDRAM
Scherm  14″ FHD Anti Glare 

Op het toestel zal 3 jaar garantie zijn, inclusief garantie op de batterij en een uitgebreide service. Daarnaast wordt de laptop geleverd in een stevige beschermhoes met valvertraginsschuim voor transport en stelt de school gratis de nodige software ter beschikking.

Wat is de kostprijs van de laptop?

Digisprong

De Vlaamse Regering maakte in 2021 een budget vrij van 375 miljoen. Deze middelen zijn afkomstig van het Europees Herstelfonds uit de corona crisis en moeten binnen de 3 jaar aangewend zijn. Dit is een eenmalige injectie om de digitale kloof te dichten in het onderwijs in Vlaanderen.

Op HHVMB kan je op het einde van een volledig schooljaar in: 2021-2022, 2022-2023 en 2023-2024 in aanmerking komen voor een cashback tot maximaal 150 euro per jaar bij:

 • Garantieverlengingen van 3 jarige contracten.
 • Alle andere lopende contracten.

De laptop kost 599 euro als hij in één keer betaald wordt. Leermiddel biedt ook de mogelijkheid om het toestel te huren voor een kleine bijdrage per maand, gedurende 3 schooljaren (34 maanden).  

 Optie 1: in één keer betalen 

 • Prijs van de laptop bij betaling in één keer: 599 euro
 • De laptop wordt onmiddellijk eigendom van de leerling/ouders

Optie 2: huurovereenkomst met maandelijkse betaling

 • Aanvang huurovereenkomst: 1 september 2021
 • Prijs in huur (34 maanden): 1 x huurwaarborg 117,30 EUR + 28 x 19,55 EUR/maand

(resterende 6 maanden worden van huurwaarborg afgenomen)

 • Duurtijd huurovereenkomst: 34 maanden
 • Na afloop wordt de laptop eigendom van de leerling/ouders

Het aangeboden toestel is voorzien van een totaalpakket. Zo wordt de laptop geleverd, inclusief 3 jaar garantie en een uitgebreide service, met beschermhoes en met de software die vooropgesteld wordt door de school. Op deze manier heeft de leerling een toestel volledig op maat.

De garantie is geldig voor 3 jaar en is Next Business Day On Site. Dit wil zeggen dat bij een defect een technieker de volgende werkdag (ook tijdens schoolvakanties) naar de school komt of tot bij de leerling thuis. Zo worden herstellingen steeds snel uitgevoerd en is een defect tijdens de examenperiode niet langer een ramp. Indien de herstelling binnen de garantie valt, gebeurt deze gratis. Omdat een goed werkende batterij cruciaal is voor elke laptop vervangt Signpost kosteloos elke batterij die minder dan 70 procent van de normale prestaties levert (binnen de 3 jaar Next Business Day On Site-garantie).

Wat zijn de mogelijkheden na drie jaar? 

Het wordt aanbevolen om een nieuw toestel aan te kopen waardoor de hele cyclus opnieuw begint met dezelfde voorwaarden qua garantie en service.

Indien u het oude toestel een jaar langer wil gebruiken:

Optie 1: u hebt de laptop in één keer betaald

U kunt een eenmalige garantie- en serviceverlenging van 12 maanden krijgen. Dit kost 90 euro en moet u in één keer betalen. De leerling kan de laptop dan nog een jaar langer gebruiken op school met dezelfde service en garantie.

Optie 2: u huurt de laptop

U kunt voor 8 euro per maand nog een jaar langer gebruik maken van dezelfde service en garantie.

Wat als ik meerdere kinderen op school heb? 

Voor het tweede kind op onze school wordt een korting van 50 euro voorzien. Voor het derde kind en volgende biedt de school twee opties aan. Ofwel wordt voor deze kinderen een toestel aangekocht waarbij een korting van 100 euro wordt gegeven. Ofwel wordt voor deze kinderen geen laptop aangekocht en krijgen zij tijdens de schooldag een toestel ter beschikking op school.

Wat als de leerling al een laptop heeft? Kan hij deze dan meebrengen? 

Dat is niet mogelijk. We kiezen bewust voor een groepsaankoop. Dat heeft verschillende voordelen: zo kan een compleet servicepakket met maximale ondersteuning zowel voor de software als de hardware worden aangeboden (onderhoud, herstelling…). Bij een defect of een softwareprobleem van een eigen laptop is er geen ondersteuning van de school. Ook zijn niet alle ouders in staat hun dochter of zoon te helpen bij een defect van een eigen toestel. Daarom neemt de school deze zorg volledig over door met een gestandaardiseerd toestel te werken. Dit biedt ook een grotere garantie voor een vlot lesgebeuren. Iedereen werkt met dezelfde software en bij een defect van de eigen laptop kan de leerling een gelijkaardig vertrouwd toestel in bruikleen krijgen waarop zij of hij kan verder werken. Dat is niet het geval indien er met een eigen laptop wordt gewerkt. Bovendien kunnen softwareversies op eigen toestellen verschillen met softwareversies van de schooltoestellen. De aangeboden laptops zijn ook geen gewone consumentenmodellen, maar wel stevige businessmodellen die geschikter zijn voor intensieve verplaatsingen.

Wat als de leerling tijdens de huurovereenkomst de school verlaat? 

Leerlingen die de school verlaten tijdens de huurovereenkomst hebben de keuze.

Optie 1: U betaalt het resterende huurbedrag in één keer af en kunt het toestel behouden. De service en garantie blijven behouden

Optie 2: U levert het toestel in. De huur stopt onmiddellijk en u betaalt een verbrekingsvergoeding. Bij huur op 3 jaar is dat 100 euro als de opzegging gebeurt in het eerste jaar, 75 euro in het tweede jaar en 50 euro in het derde jaar. Bij huur op 4 jaar is dit voor het eerste jaar 125 euro, voor het tweede 100 euro, voor het derde 75 euro en voor het vierde 50 euro.

Wat als er een probleem is met de laptop? Wat als hij valt of gestolen wordt? 

We sensibiliseren elke leerling om zorgzaam om te springen met eigen materiaal en dat van medeleerlingen. Bij de laptop wordt bovendien een beschermende hoes geleverd en tijdens pauzes kunnen de leerlingen hun laptop opbergen in hun locker. Dit alles moet ervoor zorgen dat de kans op schade minimaal is. Is er toch een defect of schade, dan zoekt onze ICT-dienst een oplossing. Indien nodig krijgt de leerling een vervangtoestel ter beschikking, terwijl de laptop wordt hersteld.

’s Avonds neemt elke leerling zijn/haar laptop mee naar huis. Zo vermijden we diefstal en braak op onbewaakte momenten. Voor herstellingen van schade als gevolg van normaal gebruik van de laptop en schade die niet kan worden toegeschreven aan externe factoren, vraagt Signpost geen vergoeding. Deze herstellingen vallen binnen de garantie en zijn inbegrepen in de prijs. Wanneer de schade aan de laptop te wijten is aan externe factoren, dan wordt een maximale herstelkost aangerekend van 39 euro. Als de herstelkost echter lager is dan wordt de werkelijke herstelkost aangerekend. U betaalt dus maximaal 39 euro per schadegeval.

Wat als er een probleem opduikt met de laptop buiten de schooluren?

U kan altijd de helpdesk van Signpost contacteren, ook van thuis uit en tijdens de vakanties. In het weekend en op feestdagen is de helpdesk niet bereikbaar. Wanneer er diepgaande softwareproblemen zijn, wordt de computer teruggebracht naar de originele schoolinstellingen. Eventuele eigen programma’s en/of bestanden dient u zelf terug te plaatsen. Voor werkbestanden voorzien we OneDrive als cloudoplossing.

Waar en hoe wordt het toestel opgeladen?

De toestellen beschikken over een batterij die bij normaal gebruik in de school minstens 6 tot 7 uur meegaat. Dit is ruim voldoende voor het gebruik tijdens de schooldag. We verwachten dat elke leerling zijn/haar laptop thuis oplaadt en de volgende lesdag volledig opgeladen meebrengt.

Vervangt de laptop handboeken en werkboeken?

De leerlingen zullen nog altijd over boeken beschikken. Wat wel zal veranderen, is dat er met nuttige toepassingen op de computer zal worden gewerkt. Dit zal niet in elk lesuur gebeuren, maar wel telkens als dit het leerproces kan verrijken. De leerkrachten zoeken naar een goed evenwicht tussen traditionele werkvormen en nieuwe werkvormen waarbij de laptop gebruikt wordt. Waar dat mogelijk is en waar de uitgeverijen alternatieven aanbieden, zullen in de toekomst handboeken kunnen verdwijnen uit de boekenlijst. We streven er ook naar om minder kopieën te maken.

Meer gedetailleerde informatie met verdere afspraken volgt later. Hebt u nog bijkomende vragen? Stuur ze naar laptop@hhvmb.be